På många amerikanska och kanadensiska webbsajter när det kommer till en särskild nedladdning av viss programvara för test (eller annat för den delen), måste man först klicka i en ruta för NDA= Non Disclosure Agreement
Där man förbinder sig att inte dela med sig av viss särskilt definierad information till utomstående.
Ett exempel på detta är en special-stresstest för senaste Ubisoft Far Cry 5 (som släpps officiellt 27/3) fast det är arcad- versionen med begränsade kartor som nu skall stresstestas under denna helg fram till måndag.
Det är väl minst 10 sidor med information om vad det står i denna NDA och på amerikansk-juridikengelska och i början står det tydligt att man varken får ta ett skärmklipp eller spela in videosekvenser, ej heller tala om för utomstående vad som sker i denna stresstest, dessutom har alla inbjudna fått en särskild länk till ett specialforum för att rapportera och där samma regler gäller som i NDA.
Men nu till frågan:
Vad har detta för bärighet i svensk lagstiftning: när man inte personligen skrivet under något, endast klickat på en ruta på webben för att godkänna?
Mest för att jag alltid undrat över att bara behöva klicka på något på webben, så godkänner man vissa avtal - när man inte med papper och penna skrivit under något eller använt Bank-id?
Inte för att jag på något vis har för avsikt att bryta mot detta, men är intresserad i största allmänhet om hur lagstiftningen i Sverige fungerar när det kommer till sådant och dessutom en fråga till: kan man man bli stämd?
I det här specifika fallet står det också att NDA gäller i 5-år, men tråden rör allmänt.
Mvh
↧